SSS (Sıkça Sorulan Sorular)

Sıkça Sorulan Sorular

Liste halinde inceleyebilirsiniz.

İmplant nedir? Herkese yapılabilir mi?

Doğal dişler çürük, dişeti hastalığı, kaza vs. gibi nedenlerle kaybedilebilir. İmplant tedavisiyle bu dişsiz boşluklara kişinin kendine aitmiş gibi yeniden “”diş” yapılabilir. İmplant tedavisi çene gelişimini tamamlamış ve genel sağlık durumu iyi olan her hastada uygulanabilir. Çok nadir görülen bazı sağlık problemlerine sahip hastalar dışında iyi ağız hijyenine sahip, diğer dental problemleri giderilmiş hastalarda implant tedavisi 35 yıldır %98’e varan başarı oranıyla uygulanmaktadır. Ayrıca son yıllarda görüntüleme ve ileri cerrahi tekniklerin gelişmesi implant için yetersiz kemik kavramını neredeyse geçersiz kılmıştır.

Çocuğumda diş hekimi korkusu olmaması için ne yapmalıyım?

Çocukların ilk diş hekimi muayeneleri diş hekimi korkusu oluşmaması için oldukça önemlidir. Ilk muayenenin mutlaka çocuk diş hekimi tarafından yapılması gerekir. Yine de aşırı kaygılı ve korkan çocukların tedavisinin klinikte zorla değil, genel anestezi veya sedasyon altında yapılması en güvenilir yöntemdir.

Ağız kokusu neden olabilir?

Ağız kokusu fizyolojik ya da patolojik(hastalık durumunda ortaya çıkan) olabilir. Fizyolojik ağız kokusu sabah uyanınca ortaya çıkan ağız kokusudur. Tükürük salgısının azlığı, susuz kalma, açlık ve bazı vitamin ve mineral eksikliği (vit A B12, çinko ve fe eksikliği) neden olabilir. Bunların dışında ağız kokusunun çok sayıda nedeni olabilir. Bunlar; ağız içi nedenler( dilin üzerinde biriken gıda artıkları, tükürük, bakteri, dişeti iltihabı, ağız içi enfeksiyonlar, diş eti hastalıkları, diş çürükleri), solunum yolu hastalıkları (sinüzit, geniz akıntısı, burun iltihabı, akciğer enfeksiyonları), mide-barsak sistemine bağlı hastalıklar (reflü, parazit), sistemik hastalıklara bağlı koku (diyabet, kan hastalıkları, böbrek yetmezliği), ilaç kullanımına bağlı ya da yiyecek içecek tüketimine bağlı olabilir. Doğru nedenin tespit edilebilmesi için öncelikle diş hekimi muayenesi gereklidir. Ağız içi nedenler ortadan kaldırıldıktan sonra devam eden ağız kokusu varlığında altta yatan sistemik ve olası hastalıklar açısından doktor kontrolü önerilir.

Dişlerimi fırçalarken diş etlerim çok kanıyor ne yapmalıyım?

Diş etlerinin kanaması normal bir durum değildir. Düzenli ya da doğru diş fırçalamama sonucu özellikle diş ve diş eti birleşim bölgesinde yemek artıkları birikmektedir. Bu bölgelere fırçanın değmemesi zamanla bu artıkların sertleşerek diş taşına dönüşmesine neden olmaktadır. Diş taşları, diş eti sağlının bozulmasına, diş eti hastalığına (ginigivitis) ve bu bölgelerde kanamaya neden olmaktadır. Diş etleri kanadığı için bu bölgelerin fırçalanmaması olayın daha da ilerlemesine neden olmaktadır. Bu durumda yapılması gereken diş hekimine muayene olup diş taşları temizlendikten sonra doğru fırçalamanın düzenli olarak yapılmasıdır.

Diş ipi kullanmalı mıyım?

Tabiki evet. Diş ipi bize en çok yardımcı oral hijyen araçlarındandır. Diş fırçası ile ulaşamayacağımız diş arası bölgeleri, çürüksel veya diş eti ile alakalı tüm hastalıkların genellikle başlangıç yeridir. Bilhassa çapraşık dişlerde durum daha da önem kazanır. Bu yüzden diş fırçalamaya ek olarak günde bir kere diş ipi kullanmakta fayda vardır. Not: Lütfen hangi diş ipinin size uygun olduğunu ve diş ipinin nasıl kullanılacağınızı hekiminize danışınız.

Dişlerimdeki lekelenmelerin nedeni nedir?

1-İçten gelen renklenmeler: Travma, uygun yapılmayan kanal tedavileri, amalgam dolgular, çocukluk dönemindeki süt dişi iltihaplanmaları, tetrasiklin lekelenmeleri, aşırı flor alımına bağlı renklenmeler.
2-Dış faktörlere bağlı lekelenmeler: Ağız hijyeni iyi olmayan hastalarda görülen renklenmeler, sigara, tütün, puro renklenmeleri, uzun süre "klorheksidin" gargaralarını kullananlarda sarı-kahverengi lekeler, yaşlanmayla beraber görülen lekelenmeler.

Porselen kaplamalar ileride renk değiştirir mi?

Porselen yada zirkon destekli porselen kaplamaların dış yüzeyi cilalı olduğu için  renkleşme gibi bir durum söz konusu değildir. Fakat bu yapılan uygulamalar ne olursa olsun Ağız ve Diş bakımlarımızı düzenli olarak yapmaya devam etmeliyiz.

İmplant uygulaması ağrılı bir işlem midir?

" İmplant Uygulaması Diş Çekiminden daha kolay bir işlemdir." bu cümle bizim sıklıkla sarfettiğimiz cümlelerden biridir. 
İmplant uygulaması, hastaların psikolojik olarak ağız içlerine vida yapılmasını hayal ettikleri için imkansız gibi düşünülmektedir. Fakat Lokal anestezi ile implant yapılacak bölge kısa sureli olarak uyuşturulur. Ameliyat sırasında hiç ağrı hissetmezsiniz. 
Klinik tecrübelerimiz gereği İmplant yapılan hastalarımızdan en çok duyduğumuz cümle ise " Böyle olduğunu bilseydim daha önceden yaptırırdım" yani kısacası ağrılı bir işlem değildir. İmplant aşırı korkusu olan hastaların bile kolaylıkla yaptırabileceği bir tedavidir.

Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir mi?

Diş beyazlatma hekim tarafından uygulandığı ve kontrollerinin doğru yapıldığı taktirde diş üzerinde kalıcı hiç bir zararı yoktur.
Diş üzerinde 2-3 tonluk bir renk açılması olur ve bu esnada kısa sureli bir hassasiyet olması muhtemeldir, 24 saat içerisinde eski haline döner, kalıcı olarak bir zararı ya da yan etkisi bulunmaz.

Dişlerimin arasındaki aralıklar, boşluklar bulunuyor, estetik açıdan rahatsızım ne yapabilirim?

Dişlerin arasındaki boşluklar bir çok insanın ifadelerinde olumsuz mimik hareketleri olmasına sebep olmaktadır. Çünkü görüntüsünden memnun olmama durumunda kişilerin iletişim dünyasında içine kapanık bireylerde artış gözlemlenmektedir.
Diş Hekimlerinin Diastema olarak tabir ettiği boşlukların kapanması için bir çok estetik tedavi yöntemi vardır.
Bu yöntemlerden size en uygun olan seçeneği ,Bonding uygulamaları veya labaratuvarlarda bilgiyar destekli olarak porselen kaplamalar yada cam porselenlerle çok doğal ve istenilen estetik görüntü sağlanabilir